Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Rusakko

Rusakko

(Lepus europaeus) on alkuperältään aroalueilta oleva jänislaji. Sen levinneisyys kattaa nykyisin Afrikan aro- ja savannialueet, Euroopan ja Aasian aina Kiinaan saakka. Suomeen rusakko saapui kaakosta Venäjän kautta 1900-luvun alussa ja se on levinnyt koko maahan Oulun korkeudelle saakka.

Metsäjäniksen tavoin myös rusakko on alkanut Pohjoisessa vaihtaa turkkinsa väriä, ja talvella nähty rusakko voi olla vaaleanharmaa.

Lisääntyminen

Kiima-aikana rusakkourokset unohtavat arkuutensa ja kerääntyvät yhteen. Ne nyrkkeilevät keskenään ja potkivat toisiaan kilpaillessaan oikeudesta pariutua naaraan kanssa, joka on vain muutamien tuntien ajan hedelmällinen.
Naaras on urosta kookkaampi ja se puolustautuu ja saattaa pahoinpidellä liian innokasta kosijaa. Tiineys kestää noin 42 vrk. Pennut näkevät heti ja ovat karvapeitteisiä. Kukin niistä hakeutuu omaan piiloon tiheään kasvillisuuteen. Emo käy imettämässä niitä kerran päivässä.

Ravinto

Kehittyneen ruoansulatusjärjestelmänsä avulla rusakko pystyy ottamaan talteen suurimman osan ruohon ym. kasviaineksen sisältämistä ravintoaineista. Sille kelpaavat hyvin monet kasvit, joten ravinto ei mainittavammin rajoita rusakon esiintymistä. Etenkin apilat ja heinät ovat mieluisia. Talvesta rusakko selviytyy napostelemalla silmuja ja nuorten puiden kuorta. Lisäksi ne vierailevat lintujen ruokintapaikoilla herkuttelemassa kauroilla ja auringonkukansiemenillä.

©2017 / Rusakko - suntuubi.com