Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Tri Lapinukon lääkäri palsta

Pihtari Syndrooma

 

Kysymys voi olla Pihtari Syndroomasta, jos rusakko jatkuvasti räpyttelee huuliaan, arastelee tassujaan, vikisee ja rykii ikään kuin olisi vilustunut. Rusakko saattaa joutua helposti tappeluun. Usein rusakolla ei ole ystäviä. Rusakon käyttäytymisestä voisi päätellä, että kysymys on huonoista ruuista, hermostuneisuudesta, peloista, psyykkisistä ongelmista tai ongelmallisista kotioloista.

Kuitenkin PS on neurologinen tauti ja kuuluu mm ICD-34:n diagnoosialueeseen mikä tehdään pelkästään oireiden perusteella.

Pääkriteerit ovat:

   1. Karvoissa näkyviä ticsejä, liioiteltu huulien räpyttely, pierut ja tassu arkuus. Oireet siirtyvät kulkusiin, kilistimeen ja tassuihin. Jalan nykiminen on tyypillistä
   2. Myöhemmin seuraavat vokaaliset tissit (hermoväreet). Tällaisia ovat niiskahdukset, rykäisy, röyhtäisyt tai haukahdus. Joskus esiintyy äänekkäitä kirkaisuja ja huutoja. Echolalia (toisten tai omien hirnahduksien toistaminen) on tyypillistä. Joskus esiintyy myös coprolalia (rumien, ei hyväksyttyjen tekojen ilmaiseminen).
   3. PS-oireet voimistuvat ja heikkenevät kausiluontoisesti.
   4. Oireet muuttuvat ajan mittaan. Toinen tulee toisen tilalle. Oireita voidaan tukahduttaa tilapäisesti.

Oireisiin kuuluu myös kummallista elehtimistä, toisten rusakoiden puristelua sekä koskettelua. Levoton yleisvaikutelmaa täydentää hermostunut liikehdintä esim. hyppely. Myös haisteleminen, pureminen

Jos rusakolla on ollut näitä oireita 2-21 ikävuoden välillä, mikään muu diagnoosi ei ole mahdollinen. Kysymyksessä on Pihtari Syndrooma.

Mm. Kouraisumestari Ruskohuulen väitetään kärsineen sairaudesta.

Lähde: Tri Lapinukon lääkärin käsikirja

©2019 / Tri Lapinukon lääkäri palsta - suntuubi.com